Menü Kapat

KİTAPLAR

Klasikleşen Ekonomi Kitapları Okuma Listesi

Ekonomiyi günümüz dünyasına yön veren ve hayatımızı şekillendiren bir bilim dalı olarak nitelendirebiliriz. Bunla birlikte pek çoğumuz bu bilim dalının temel fikirlerine düşünürlerine ve kitaplarına hakim değiliz.

Günümüzde ekonomi bilimi daha çok akademik dergiler de yayınlanan makaleler ve tanınmış bloglar üzerinden ilerlediği yadsınamaz bir gerçek olmakla birlikte, ekonomi alanındaki temel fikirleri ve düşünce yapılarını daha iyi anlamak ve analiz edebilmek için temelde okunması gereken ve Türkçeye çevrilmiş kitapları listelemeye çalıştım.

Sıra NoKitap AdıYazarYayın YılıKısa Bilgi
1Ulusların ZenginliğiAdam Smith1778Bir ulusun zenginliği devletten ziyade halkından kaynaklanır. Zenginlik iş gücünün dağıtılmasıyla ve yeteneklerin alanlarında daha da uzmanlaştırılmasıyla elde edilir. Gelecekteki refahın temellerini bugünkü birikimler oluşturur.
2Nüfus İlkesiThomas Malthus1798Nüfus artışının kısıtlanması refahın sağlanmasında kritik rol oynar. Nüfus artışının kontrolden çıkmasına izin vererek kendi kendimizi riske atmaktayız.
3Siyasal İktisadın ve Vergilendirmenin Temel İlkeleriDavit Ricardo1817Ticaret, dünya refahının en büyük kolaylaştırıcısıdır çünkü refaha katkı sağlayan ülkelerin kaynaklarından, halkından ve kabiliyetlerinden azami verim almalarını sağlar.
4KapitalKarl Marx1867İşçilere yalnızca nesne muamelesi yapan bir ekonomi sistemi, kendi devrimini elleriyle hazırlar.
5Aylak Sınıfın TeorisiThorstein Veblen1899Öykünme ve statü ihtiyacı toplumların varlığını sürdürmelerindeki en önemli iki etkendir. Tüketebileceğimiz ne kadar çok kaynağımız varsa sosyal saygınlığımız da o kadar yükselir.
6Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber1904Kapitalizmin ruhu açgözlülük ya da tüketim değildir, kapitalizmin ruhu düzen sağlama ve kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını başarma isteğidir. Yüreklerinde heves duyanlar için, hayatın manevi ve ekonomik alanlarını birleştirmek hiç de zor değildir.
7Genel Teori: İstihdam, Faiz ve Panın Genel TeorisiJohn Maynard Keynes1936Ekonominin nasıl işlediğine ilişkin ortaya atılan zarif modeller çoğu zaman yanlıştır. Piyasalar kendi kendilerini düzeltmez; yüksek tüketici talebi, yatırım ve istihdam sağlayabilmek için sürekli müdahaleye ve yönetime ihtiyaç duyar.
8İnsan EylemiLudwing Von Mises1940Piyasa ekonomisinin politik ekonominin geleneksel yöntemleri karşısında zafer kazanması, bireyin gücünün açığa çıkmasına olanak sağladığı için insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en önemli olayıdır.
9Kapitalizm, Sosyalizim ve DemokrasiJoseph Schumpeter1942Kapitalizm yalnızca, sürekli bir akış halinde olduğu için işlemektedir. İstikrarsızlık, zenginlik yaratan bir yenilenme ve baştan yaratım karşılığında ödediğimiz bedeldir.
10Büyük DönüşümKarl Polanyi1944“Serbest” piyasalar doğal güç değil, birer insan icadıdır. Toplumun ve insanlığın piyasaya değil, piyasanın topluma ve insanlığa hizmet etmesi gerekir.
11Akıllı GirişimciBenjamin Graham1949Borsaya yatırım yaparken kendinizi bir borsacı değil, şirketin kısmi sahibi olarak düşünün.
12Büyük Kriz 1929J.K. Galbraith1954Hükümet finans piyasalarının tarafını tutmak yerine spekülatif çılgınlıkların reel ekonomide sapmalara ve çöküşlere yol açmadığından emin olmalı.
13Kapitalizm ve ÖzgürlükMilton Friedman1962Bireysel hakları ve kalite standartlarını koruyan ve fevkalade bir refah sağlayan hükümet değil serbest piyasadır.
14Kapitalizm Bilinmeyen İdealAny Rand1966Kapitalizmde zenginlik, özgür ve bireysel zihinler tarafından, zorlama olmaksızın yaratılır. Bu, kapitalizmi daha ahlaklı bir politik ekonomi sistemi yapar.
15Küçük GüzeldirE.F. Schumacher1973Dünya ekonomisini düzenlemenin tek yolu seri üretim ve tüketim değildir.
16İnavasyon ve GirişimcilikPeter Drucker1985Girişimciliğin ve inovasyonun yönetimi ekonomi için teknoloji, sermaye, iş gücü ve toprak gibi geleneksel faktörler kadar önemlidir.
17İstikrarsız Bir Ekonominin İstikrarıHyman Minsky1986Rekabet piyasalarının doğal olarak verimlilik ve istikrar sağladıkları iddia edilse de kapitalizmin uzun dönem yatırımları çarpıtan ve eşitsizliği arttıran patlamaları, çöküşleri ve finansal krizleri bunun aksini göstermektedir.
18Görünmeyen EkonomiSteven Levitt &
Stephen Dubner
2006Ahlaka dayalı bir dünya isterken teşvike dayalı bir dünyayla karşı karşıyayız.
19Bir Liberalin VicdanıPaul Krugman2007Eşitsizlikte gözlenen artış teknolojik değişimlerin veya küreselleşmenin etkisi değil, tersine çevrilebilen siyasi değer ve kararların ürünüdür.
20Paranın YükselişiNiall Feguson2008Finans, modern dünyanın inşasında kritik önem taşıyan bir merdiven olmuştur. Tüm merdivenler tehlikelidir ancak merdiven olmadan da bir şeyler inşa etmek zordur.
21Şok DoktriniNaomi Klein2008Demokrasi tarafından denetlenmediği müddetçe kapitalizm, son derece baskıcı bir ideoloji haline gelebilir.
22Büyük AçıkMichael Lewis2011Her ne kadar “evrenin ustaları” imajına sahip olsalar da profesyonel yatırımcılar, genelde takas ettikleri varlıkların risklerini anlamakta başarısız olurlar ve bu başarısızlık, korkunç toplumsal sonuçlar doğurur.
23Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 ŞeyHa-Joon Chang2012Günümüzde en yaygın uygulanan kapitalizm, aslında serbest piyasanın ideolojik bir versiyonudur. Ve bu versiyon, 1950’lerden 1970’lere dek süren post-keynezyen kapitalizme kıyasla tam bir başarısızlık örneğidir.
24Yirmi Birinci Yüzyılda KapitalThomas Piketty2014Hükümetler yeni vergi biçimleri geliştirmez ve toplumsal hareketliliği arttırmak için yeni yollar keşfetmezse on dokuzuncu yüzyıldan bu yana görülmemiş gelir eşitsizliği seviyeleriyle ve olası bir siyasi devrimle karşı karşıya kalacağız.
25Akıllı İnsanların Mantıksız KararlarıRichard Thaler2015“Homo economicus” ya da mantıklı insan ırkı, genellikle kendi çıkarlarına ters düşüyormuş gibi görünen kararlar vermeye yatkın olan homo sapiens’ten biraz farklı bir türdür.
26AVROJoseph Stiglitz2016Para birimleri bağımsızlık ve büyüme sağlamak için oluşturulur. Birçok Avrupa ülkesi için Euro bunun tam tersine sebep olmuştur.
27Akıl Dışı ama ÖngörülebilirDan Ariely2009Bu kitap, mantıksal kararların revaçta olmasına karşılık MIT’nin davranışsal iktisat bilimcisi Ariely’den en akıl dışı kararlarımız hakkında büyüleyici yorumlar bir araya getiriliyor.
28Kemer Sıkma: Tehlikeli Bir Fikrin TarihiMark Blyth2013Brown Üniversitesi’nin siyasal ekonomisti Blyth, Keynes ve diğer iktisat bilimcilerine atıfda bulunarak başka türlü refaha ulaşacak sıradan ekonomilerin bu yöntemler hiçbir şekilde kalkınamayacağını öne sürerek kemer sıkma politikasının prensiplerinin kökenine iniyor.
29Büyük DurgunlukTyler Cowen2011Teknoloji çağında en kolay lokma olan ürünlerin bir çoğu bugüne kadar Amerika tarafından sahiplenildi. Bu da son yıllarda gelişmenin neden ertelendiğini ve ekonominin neden durgunlaştığını açıklıyor.
30Aynalı Salon: Büyük Bunalım, Büyük Durgunluk ve Tarihin Yanlış KullanımıBarry Eichengreen2015Geçtiğimiz yüzyılın en büyük iki finansal olayı arasında yaşananlar arasındaki paralellikleri gözler önüne seren bir kitap.
31İlk 5.000 YılDavid Graeber2011Ekonomik antropolojist Graber, borcun hem para hem de takas sisteminin tarihinden beri var olduğunu ve insan ilişkilerinin gücünü anlamak için oldukça gerekli olduğunu iddia ediyor. Yunanistan’ın çağdaş ekonomideki rolünü okurlara sunuyor.
32Değer ve SermayeJohn Hicks1939İngiliz ekonomist Hicks, 20. Yüz yılın en önemli isimlerinden biridir. Değer ve Sermaye mikroekonomi alanındaki temel eserlerden biri olmaya denge teorisi hakkında bugüne kadar yapılmış en detaylı açıklamayı sunmaya günümüzde dahil devam ediyor.
33Siyasal İktisat El KitabıVilfredo Pareto1927Pareto gelir ve refah dağılımı hakkında elle tutulur çalışmalar yapan ilk ekonomist olup bu alanda çalışırken her ülke için geçerli olduğu görülen bir model keşfetti: Nüfusun küçük bir kısmı ülkenin zenginliğinin yarısını elinde tutuyordu ve bu durum zenginler büyüdükçe bir politik nüfuzu ellerinde tutuklarından kendi kendini güçlendiren bir hale daönüşmüştü. Pareto aynı zamanda bir kişinin bir başkasına zarar vermeden kar sahibi olmasının imkansız olduğunu savunan “Pareto Optimumu” konseptinin de kurucusudur.
34Kapitalizmi KurtarmakRobert B. Reich2015Çalışma ve ödül arasındaki bağlantının kopması, yöneticilerin kendi özel çıkarına ulaşmak için çalışmalara hile karıştırıyor olmalarınedeniyle bugünün gelişmiş ekonomilerindeki seçmen şüpheciliğinin oldukça fazlalaştığını iddia ediyor. Önemli olan soru hükümetin mi ya da sosyalizme karşı sebest pazarın mı galip geleceği değildir, asıl önemli soru hükümetin toplumdaki herkesi ifade edip edemediğidir.
35Keynes: Düşüncenin UstalarıRobert Sidelsky2009Keynes bilimcisi Sidelsky kitapda, küresel ekonominin Keynes Bretton Woods sisteminin uygulandığı 1951-1973 yılları arasındaki dönemde, sistemin yerini alan monetarist serbest pazarı dönemine kıyasla çok daha başarılı olduğuna dair gözlemlerini aktarıyor.
36Kemirgenlerden Sürüngenlere İnsanlık TarihiAlaeddin Şenel2021İnsanın ortaya çıkışından bugüne uzanan sosyal ve kültürel evrime Marksist bir yaklaşımla bakıyor. Oldukça kalın (notları ve kaynaklarıyla birlikte 1108 sayfa) ve okunması kolay olmayan bir kitap. Buna karşın özellikle analiz yeteneğini geliştirmek, farklı açılardan olaylara bakmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
37İktisadı AnlamakDani Rodrik2016İktisadı Anlamak esas olarak çeşitli eleştirilere karşı iktisadı savunmak amacıyla yazılmış. Sıklıkla yapılan eleştiriler iktisadın basite indirgeyici ve dar görüşlü olduğunu, evrensel iddialarda bulunduğunu, geri plandaki koşulları ihmal ettiğini ve değer yargılarıyla dolu olduğunu ileri sürüyor.
38İktisat Nedir?Rosa Luxemburg1913Kapitalizm, propagandist gücü olan ilk iktisat biçimidir, dünya küresine yayılma eğilimi olan ve tüm diğer iktisat biçimlerini iten, yanında başkasına tahammül etmeyen bir iktisat biçimi. Ancak aynı şekilde, tek başına, muhiti ve toprağı olan diğer iktisat biçimleri olmaksızın var olamayan, yani aynı zamanda dünya biçimi olma eğilimi olan, ama üretimin dünya biçimi olarak kendi iç yetersizliğinde parçalanan ilk iktisat biçimidir
39Toplumlar ve EkonomilerFuat Ercan2001Elimizi kolumuzu, düşünsel yeteneklerimizi bağlayan disiplinlerin sınırlandırılmış yapısına karşılık, ele alınan sosyal gerçekliği ilişki içinde olduğu diğer değişkenlerle bağlantısını kurarak analiz etmek için geliştirilen bir çerçeve, bizi içine alan/hapseden çitlerden kurtaracaktır. Burada vurgulanan disiplinlerarası işbirliğine gitmek değil, amaçlanan verili disiplinlerin ötesine yani sosyal bilimlerin araştırma nesnesi olan sosyal ilişkilerin tanımladığı gerçekliğe ulaşmaktır.
40ktisadi Düşünce Tarihi Eleştirel Bir PerspektifE.K.Hunt &
Mark Lautzenheiser
2011
4120. Yüzyıl Avrupa İktisat TarihiIvan T. Berend
42İktisatta YöntemMark Blaug
43Bireyselleşmiş ToplumZygmunt Bauman
44Kapitalizmin GeleceğiJean-Luc Greau
45Tüketim ToplumuJean Baudrillard
46Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü ve Küresel KrizPaul Krugman
47Ulusların DüşüşüDaron Acemoğlu &
James Robinson
48Dar KoridorDaron Acemoğlu &
James Robinson
49Para ve DevletRobert Skidelsky2018Kitabın genelinde ana akım iktisadın eleştirisi yapılmaktadır. Özellikle Friedman”la birlikte merkeze yerleşen para politikası ve merkez bankalarının önemi artarken, maliye politikalarının geri plana itilmesinin ekonomiler üzerinde yarattığı yıkıcı etkiler anlatılmaktadır. Yazar kitapta özellikle 2008-2009 ekonomik çöküşünün sağlam bir analizi sunuyor.
50Siyah KuğuNassim Nicholas Taleb2007İnsanların doğadaki düzensizlikleri görmezden gelmeye meyilli olduğunu, görmezden geldiğimiz olası durumların hayatımız üzerine çoğu zaman dikkat kesildiklerimizden daha büyük etki yarattığını söylemektedir. Bu sebeple hayatın risklerine karşı her yönden kuvvetlenmek yerine haberleri okumak, hava durumuna bakmak, yani vakit kaybetmek Taleb’e göre aptallıktır. Bu aptallıkta istatistiksel varsayımların önemli bir yet tuttuğunu belirtir.