Menü Kapat

Yöneticiler İçin Yapay Zeka

Viktor Dörfler

96 Sayfa

Basım Yılı 2023

Kitabın Özeti: Yapay zekaya objektif bir mercek tutan bu kitap Yapay zekaya ilişkin sorulması gereken tüm temel soruların cevaplarını barındırdığı gibi, yapay zekanın itidalle nasıl kullanılması gerektiğine dair de çok önemli detayları içeriyor.

Yazarlar Hakkında: Dr Viktor Dörfler bir akademisyen, danışman, öğretmen ve konuşmacıdır; Her CEO’nun Yapay Zeka Hakkında Bilmesi Gerekenler adlı kitabı Cambridge University Press tarafından yayınlandı. Bir uygulayıcı olarak, bilgiye dayalı bir uzman sistem kabuğu olan AI yazılımının geliştirilmesine öncülük etti, çeşitli AI çözümlerini karşılaştırdı ve AI’nın geçerliliğini araştırdı. Viktor’un bilimsel araştırmaları yetenek, yaratıcılık, sezgi ve büyük usta-çırak ilişkisine odaklanır. En üst düzeyde ustalık düzeyindeki bilim adamlarının düşüncelerini anlamak için 17 Nobel Ödülü sahibi ve iki Eckert-Mauchly Ödülü sahibi ile derinlemesine açık uçlu görüşmeler yaptı. Danışmanlık işinde Viktor, uzman bilgisini modelleyerek karmaşık kararları desteklemek için yapay zeka uygulaması ve organizasyonel öğrenmeyi geliştirmek için büyük usta-çırak ilişkilerini geliştirme konusunda tavsiyelerde bulunuyor. İngiliz Standart Enstitüsü’nün Yapay Zeka Komitesi üyeliği yapmaktadır.

Viktor Dörfler, yöneticiler için kaleme aldığı bu kısa ve yoğun kitabında, yapay zekâ geliştirme ve uygulama alanındaki deneyimini, bilgi ve yetenek geliştirme sahasında yapılan akademik araştırmalarla, yapay zekâ hakkındaki yanlış kanıları düzeltecek şekilde bir araya getiriyor. Kitap 7 ana başlıktan oluşuyor ve bilmek, öğrenmek ve yaratmak gibi konuları yapay zeka ve insan beyni ve yetenekleri ile karşılaştırarak bizlere farklı bir bakış acısı sunuyor diyebilirim. Yazar, ileri sürdüğü savları en iyi yapay zekâ filozoflarının düşünceleriyle destekleyerek, yapay zekâya atfedilen anlama, düşünme, yaratıcılık gibi kişilik özelliklerini sorguluyor. Aynı zamanda da en hassas yapay zekâ konularından biri olan etiği derinlikli bir üslupla tartışıyor.

Yapay zekânın neleri yapabileceği ve yapamayacağı açıklanarak, bulgular, inançlardan ve hüsnükuruntudan dikkatlice ayrılıyor. İnsan uzmanlar ile yapay zekâ arasında uygun görev paylaşımı yoluyla yapay zekâdan nasıl azami değer sağlanacağı öngörülerek, CEO’lara yapay zekâyı en iyi nasıl kullanabileceklerini kavramaları için yardım edilebilmesi amaçlanıyor. Yöneticilerin işletmelerinde yapay zeka yatırımlarını yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği yapay zeka projeleri için gereken bileşenleri ve yapay zeka projelerinde ahlaki ve etik kurallar kitap da farklı ve güzel bir şeklide ifade edilmektedir.

Kitabın 7.Son Yorum kısmında yazar bu kitap ile; insanların geleceği için daha iyi bir hikaye yaratmamıza yardımcı olabilecek yapay zeka konusunda yararlı bazı öneriler sunmaya çalıştığını belirtmektedir.

Yazar yapay zekanın bizleri daha akıllı yaptığını düşünmememiz gerektiğini, sadece sahip olduklarımızı daha da güçlendiren ve büyüten bir araç olduğunu belirtmektedir. Uyarısı ise  aptal ve yanlış şeyler  yapar isek yapay zekanın bu aptallığı kat ve kat büyütme yeteneğine sahip olduğunu belirtmektedir.

Yazar günümüzde yapay zeka konusunda genel olarak yönetim gurusu Peter Drucker’ın 1995 yılında söylediği konumda olduğumuzu düşünmektedir;

“Bundan 30-40 yıl önce yeni veri işleme araçları ilk kez ortaya çıktığından beri, iş insanları bilginin organizasyon içerisindeki önemini hem abartılı hem de hafife aldı. Biz –ve ben, kendimi de dahil ediyorum- önümüzdeki olasılıkları öylesine abarttık ki, kararlar verebilen ve hatta işin çoğunu yürütebilecek olan bilgisayarlarca üretilmiş “iş modelleri” üzerine konuştuk. Bir yandan da yeni açları büyük ölçüde hafife aldık; onları, yöneticilerin kuruluşlarını yönetmek için zaten yapageldiklerini daha iyi yapmalarının aracı olarak gördük.”

Kitap sade bir dille kaleme alınmış ve çeviriside bu bağlamda oldukça akıcı ve güzel. Çevirmenin İş Bankasında yapay zeka, kredi riski modelleme veri analitiği konularında çalışıyor olması bence çeviriyi oldukça olumlu etkilemiş. Kitap oldukça çok örnekle dolu olup, kitabın öncelikli hedefinin okuru düşünmeye teşvik etmek. Okurlara, başkalarının çıkarları ve gündemleri üzerine bina edilmiş düşünceleri kabul etmek yerine, yapay zekâ konusunda kendi kararlarını vermeleri ve kendi çıkarımlarını yapmaları tavsiye ediliyor olmasıdır. Kitabın yapay zeka meraklılarının ve AI  ile uğraşan profesyonellerin mutlaka okumasını öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir