Menü Kapat

Şirket İçi Raporlama(MIS)

Şirketlerde raporlama denilince akla öncelikle finansal raporlar geliyor. Oysa sadece gelir-gider tablosu, bilanço gibi finansal raporlara bakarak bir şirket hakkında sınırlı bilgiye sahip oluruz. Finansal raporlar uzun yıllar boyunca şirket performansının değerlendirilmesinde kullanılan en önemli kaynak iken yaşanan küresel ekonomik krizler ve şirket skandalları, sadece finansal raporlar üzerinden yapılan değerlendirmelerin şirket performansına ve şirketin geleceğine ilişkin tüm tabloyu sunmakta yetersiz kaldığını açıkça göstermiştir.

Günümüzde şirketler hem karmaşık hem de oldukça zorlayıcı bir raporlama ortamıyla karşı karşıya bulunmaktadırlar. Raporlamada kullanılan sistem sayısı, örgütsel karmaşıklık, getirilen yasal düzenlemeler ve paydaşlar tarafından talep edilen bilgilerin çeşitlenerek artması, şirketler için zorlayıcı bir raporlama ortamı oluşturmaktadır.

Kurumsal raporlama ile teknoloji arasındaki ilişki şüphesiz kurumsal raporlamanın gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Kurumsal raporların hazırlanma biçimini ve bunun paydaşlara sunulma şeklini de önemli ölçüde değiştirmiştir. İşletmeler tarafından hazırlanan raporlar, genel olarak kurumsal raporlar olarak adlandırılmaktadır.  Kurumsal Raporları aşağıda belirtilen şekillerde sınıflandırabiliriz.

Bilindiği gibi Bilanço ve gelir tablosu gibi finansal raporlar geçmiş performansı gösterir. Bu raporlar şirketin gelecekteki performansı hakkında bilgi vermez. Finansal raporlar şirketinizin karlılığını arttırmanıza yardımcı olacak kararları aldırmaz, MIS  raporları ise şirketin geleceğine yönelik bilgi verebilir ve şirketinizin ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilebilir. Ayrıca, sektördeki anahtar göstergeler (KPI) şirketinizin ihtiyacı olan raporlar için temel dayanak olabilir. 

Şirketinizde yönetim raporları üretecek bir sistem yoksa, her ay düzenli yönetim raporları hazırlamak oldukça zordur. Her ay yönetim raporları hazırlamak için verdiğiniz mücadele raporun çıktısından alacağınız verimin yok olmasına sebep olur. Aylık yönetim raporlarının düzenli gönderilmesi işlemini otomatik hale getirecek bir sistem tasarlatırsanız ya da tasarlarsanız raporları hazırlamak için geçireceğiniz zamanı raporları okumak için kullanabilirsiniz. Bu raporları başta kurmak zaman alacaktır. Ancak, bir kez raporların şablonlarını iş zekası araçları üzerinde hazırladığınızda istediğiniz filtrelerde ve parametrelerde raporları sistemden çekebilirsiniz. Bu sayede şirketinizin genel durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.