Risk Yönetimi, risk/kazanç dengesinin şirket üst yönetiminin risk alma profiline uygun olarak oluşturulmasıdır.
Şirket yönetimince arzu edilen kar seviyesine ulaşılabilmesi için hangi risklerin ne ölçüde alınması gerektiğini belirleyen ve bu sürecin planlandığı şekilde gerçekleşmesini güvence altına almayı hedefleyen bir sistemdir. Başka bir değişle Risk Yönetimi bir yönetim aracıdır
Risk yönetimi risklerin belirlendiği, hangi risklerin öncelikli olarak çözümlenmesi gerektiğinin değerlendirildiği, risklerin yönetilmesi için stratejiler ve planların geliştirilerek uygulandığı sistematik bir süreçtir.
Risk yönetimi, gelecekte karşılaşabileceğimiz ve hayatımızı, kurumumuzun işleyişini ve stratejilerimizi etkileme potansiyeline sahip davranış veya aksiyonları, bu günden planlanarak yönetilebilir hale getirme sürecine verilen isimdir.
Kurumsal Risk Yönetimi; şirketi etkileyebilecek potansiyel olayları tanımlamak, riskleri şirketin kurumsal risk alma profiline uygun olarak yönetmek ve şirketin hedeflerine ulaşması ile ilgili olarak makul bir derecede güvence sağlamak amacı ile oluşturulmuş; şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve tüm diğer çalışanları tarafından etkilenen ve stratejilerin belirlenmesinde kullanılan, kurumun tümünde uygulanan sistematik bir süreçtir.
Kurumsal Risk Yönetiminin temel öğeleri;
- Bütün Kurumda süregelen ve devam eden bir süreçtir,
- Kurumun her seviyesindeki inşalar tarafından etkilenir,
- Kurumun iş stratejilerinin belirlenmesinde kullanılır,
- Tüm kurumu ilgilendiren riskler dahil olmak üzere her seviye ve bölümü kapsar,
- Şirketi etkileyebilecek potansiyel olayları tanımlamak ve risklerin şirketin kurumsal risk alma profiline uygun olarak yönetilmesi için tasarlanmıştır.
- Şirketin hedeflerine ulaşması acısından kurumun yöneticilerine ve yönetim kuruluna makul bir güvence sağlar,
- Risk yönetimi bir sonuç değildir, sadece sonuca ulaşmak için araçtır,
Özetle risk yönetimi anlayışımız; kurum kültürü kapsamında, işletmenin süreçlerinin, yapılarının, potansiyel fırsatları geliştirmeye çalışırken, negatif etkileri yönetmesi dir.