Performans ölçümünde ağırlığın değer yaratan unsurlardan meydana gelen gelişmelere verilmesi, kısa vadede ortaya çıkabilecek firmanın karlılığı ile ilgili kriterler yerine, firmanın değerini olumlu şekilde etkileyen faktörlerin ölçülmesi gerekir.
Firmanın net şimdiki değerinin maksimum kılınması amacının sağlanması, firmanın sahip olduğu varlıkların her birinin etkin kullanılıp belirtilen amaca en fazla katkıyı verecek şekilde yönetilmesiyle mümkün olmaktadır.
Şirketlerin öncelikli varoluş amaçlarından biri olan “şirket karını maksimum kılmak” hedefi, 1990’lı yılların başından günümüze kadar yerini finansal piyasaların küreselleşmesi ile birlikte “yatırımcılar için değer yaratmak” hedefine bırakmıştır. Günümüz dünyasında şirketler, firma karını maksimum düzeye çıkarmaktan daha öncelikli olarak firma değerini maksimum seviyeye çıkartmaya odaklanmaktadır. Şirketler için “değer kavramı” da bu manada önem kazanmaktadır.
Firma yönetimi açısından değerleme faaliyetleri; gerçekçi bir fiyat politikasının belirlenmesinde ve firmanın mevcut değerinin saptanarak bu değerin nasıl arttırılabileceği hususunda firma yöneticilerine yardımcı olur.
Dünyada, ülke içerisinde, piyasada, pazarda, sektörde, rakiplerde ve benzeri gibi pek çok konuda her zaman pek çok değişiklik yaşanmaktadır. Şirket, gelişmelerden bağımsız olamayacağı ve bir bütünün parçası olduğu için şirket değeri yalnızca şirketin kendi bünyesinde meydana gelen gelişmelerden değil, diğer faktörlerde meydana gelen tüm değişimlerden de etkilenmektedir.
Her şirketin kendine ait bir karakteri vardır. Aynı sektörde, tamamen aynı faaliyetleri gerçekleştiren firmaların bile birbirlerinden farklı karakterleri vardır. İki firma, asla aynı yapıya sahip olamayacağı için her firma farklı şekillerde incelenerek analiz edilmelidir.
Değerleme, şirketin performansının tespit edilmesi içinde yapılabilir. Özellikle indirgenmiş nakit akım yöntemi ile yapılan değerleme çalışması ile şirket hakkında oldukça fazla sayıda veri üretilebilmektedir. Analiz aşamasında firmanın faaliyette bulunduğu sektördeki diğer firmalardan farklılaştığı yönler, piyasa şartlarından ve makro ekonomik verilerden etkilenme düzeyi, mali yapısı ve riskleri hakkında bilgiler üretilebilmektedir. Şirket yönetimi tarafından analiz sonuçları incelenerek performans KPI’ları oluşturulabilir. Yapılacak stres test ve senaryo analizleri ile firmanın finansal performansı arttırılabilir.
Yapılacak değerleme çalışmasında kullanılacak olan indirgenmiş nakit akım yöntemi ile firmanın nakit üretme kapasitesi, potansiyel riskleri, kur, faiz ve piyasa şartlarındaki değişmenin firma üzerine olası etkileri belirlenecektir.
Risk noktaları ve KPI oluşturulabilecektir.
Ayrıca istenen periyotlarda analizler tekrarlanarak şirketin değer bazlı performansı takip edilmiş olacaktır..
Hemen hemen her işletme kullanılmakta olan Microsoft uygulamalarından excel ve POWER BI kullanılarak mali tablo bazlı olarak şirketin yaratacağı tahmini nakit akışın hesaplaması ve buna senaryo ve stres test analizleri uygulanarak tahminler yapılabilir.