Fintech’lerin hayatımıza girmeye başlamasıyla birlikte özellikle bankacılıkta dijital bir dönüşüm başladığını görmekteyiz. Benim bankacılığa başladığım yıllar olan 2000’li yılarda toplum nezdinde bankaların büyüklüğü ve itibarının önemli göstergelerinden bir tanesi de bankaların fiziksel dünyadaki büyüklüğüydü. Başka bir değişle bankaların şube sayıları ne kadar fazla ise müşteriler nezdinde bankaların güven ve itibarlarının da o oranda yüksek olduğu görülmekteydi. Bununla birlikte şube sayısındaki fazlalık bankaların daha çok müşteriye ulaşmasını sağlıyordu.
Günümüzde teknolojinin içinde doğan Z kuşağının finansallaşmasıyla birlikte bankacılık ürünlerini geleneksel yöntem olan şube ağları üzerinden kullanmaya devam edilmesi kanımca hayalperestlik olacaktır. Bankalar acısından baktığımızda ise özellikle bireysel bankacılık tarafında hemen hemen tüm bankacılık işlemlerinin dijital kanallardan yapılabiliyor olması, bankaların fiziksel büyüklüğünün önemini kaybetmeye başladığını göstermektedir. Gelecekte bankalarda şube ağının yerini müşteri deneyimi ve kullanıcı arayüzlerine bırakacağını söylemek çok yanlış olmaz sanırım.
Covid 19’un hayatımıza girmesiyle ve bireylerin eve kapanmasıyla birlikte iş hayatında dijitalleşme yatırımlarını önceden yapmış olan firmaların covid-19’un yarattığı olumsuzluklardan en az hasar aldığını hep birlikte gördük. Bu dönemde finansal okuryazarlığı nispeten düşük olan yaşlıların bile bankacılık işlemlerini dijital kanalları kullanarak yapmaya başladığını görmekteyiz.
Bankacılık sektöründeki dijitalleşme, Z kuşağının tercihleri ve Covid-19 ile ülkemizde bankacılık işlemlerinde dijital kanalların kullanımında önemli bir artış olduğunu görmekteyiz. Yaşanan bu artış ile birlikte fintech’ler ile bankaların işbirliğinin artmaya başladığı bir finansal dünyanın oluşmaya başladığı görülmektedir.
Bu bağlamda önümüzde ki günlerde dijital bankaların gündeme gelecek olması nedeniyle BDDK tarafından 01.01.2022 tarihinde ülkemizde dijital bankaların faaliyetlerini düzenlemek amacıyla “DİJİTAL BANKALARIN FAALİYET ESASLARI İLE SERVİS MODELİ BANKACILIĞI HAKKINDA YÖNETMELİK” yayınlamıştır. Aşağıda konu yönetmeliğin genel olarak getirdiği esasların kısa bir anlatımını bulabilirsiniz.